Mielone zraziki - Danuta

Składniki: 1 kg mięsa mielonego; białko; 2 łyżki mąki; pieczarki; świeża papryka; cebula; oliwa z oliwek; bulion; sól; pieprz.

Przygotowanie:

Ok. 1 kg mięsa mielonego (np. garmażeryjne) doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy białko i 2 łyżki mąki i dobrze łączymy. Nabieramy w dłoń porcję mięsa, spłaszczamy i kładziemy na środku duszone pieczarki i pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Łączymy brzegi i lekko turlamy w dłoni, by dobrze zamknąć i nadać owalny kształt. Na patelni wlewamy potrzebną ilość oliwy z oliwek i dobrze obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Następnie wszystkie usmażone zraziki układamy w brytfannie, zlewamy do nich tłuszcz ze smażenia, dodajemy pozostałe pieczarki i kilka pokrojonych w kostkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cebulkę. Zalewamy wodą lub bulionem, doprawiamy i dusimy na malutkim ogniu ok. 1 godziny. Zagęszczamy na koniec sos i podajemy z kluseczkami lub kaszą .Surówka dowolna. Koszt ok.12 - 15 zł.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas