Mostek cielęcy z lubczykiem - Jolanta

<b>Składniki</b>: 5 kg cielęcego mostka, łyżka posiekanych świeżych listków lub łyżeczka suszonego lubczyku, pół łyżeczki suszonej bazylii, łyżeczka soku z cytryny, sól. Farsz: 50 dag wątróbki cielęcej, 10 dag słoniny, 10 dag pieczarek, 2 jaja, 2 czerstwe kajzerki, łyżka margaryny, łyżka masła, niepełna łyżka posiekanych świeżych listków lub pół łyżeczki suszonego lubczyku, łyżka posiekanej natki pietruszki, pieprz, sól.

Przygotowanie

Bułki namoczyć w mleku. Umyty i osuszony mostek natrzeć solą, lubczykiem i bazylią, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 2-3 godz. w chłodne miejsce. Drobniutko pokrojoną słoninę przesmażyć z posiekaną cebulą, dodać bułki odciśnięte z mleka i wątróbkę przepuszczoną przez maszynkę. Pieczarki drobno pokroić, przesmażyć na łyżeczce margaryny, dodać do wątróbki razem z lubczykiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Wbić jaja, dokładnie wyrobić masę. Nadziać nią mostek pod błoną, spiąć lub zeszyć, ułożyć na blasze wysmarowanej resztą margaryny, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60-90 min, od czasu do czasu lekko skrapiając wodą i polewając wytworzonym sosem. Kaloryczność: 100 g - 180 kcal.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas