Murzynek w koszulce - Sławek

185 g twardej czekolady, 3 jajka, 185 g masła, 250 g śmietany kremówki, 90 g cukru pudru, olej do smarowania formy.

Połamaną w niewielkie kawałki czekoladę włożyć do garnka. Garnek wstawić do innego garnka wypełnionego ciepłą wodą i postawić na ogniu. Do rozpuszczonej czekolady dodać rozdrobnione masło. Wymieszać. Czekoladę z masłem ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka odstawić. Żółtka dodać do czekolady z masłem i za pomocą trzepaczki lub miksera starannie wymieszać. Uzyskana masa powinna być gładka i gęsta. Białka ubić na sztywną pianę. Po jednej łyżce dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Przełożyć do wysmarowanej formy (najlepiej o kształcie babki) i odstawić na noc w zimne miejsce. Śmietanę ubić, stopniowo dodając cukier. Zastygłą masę czekoladową wyjąć z formy (w razie potrzeby zanurzyć formę na kilka sekund w ciepłej wodzie) i szprycą do kremu udekorować całą powierzchnię śmietaną.

Rada: wnętrze murzynka nie jest zbyt słodkie, można więc do masy dodać nieco cukru pudru, pamiętając jednak, że wierzch deseru pokrywa bardzo słodka bita śmietana. I odwrotnie, jeśli kontrasty smakowe mają być duże, można użyć gorzkiej czekolady.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas