Nugat - przysłała Mieczysława

5 białek (z dużych jaj); 35 dkg cukru; 22 dkg miodu; 1 łyżeczka octu; 20 dkg orzechów laskowych; 20 dkg orzechów włoskich; 2 wafle suche.

article cover
INTERIA.PL

Z cukru, 2/3 szklanki wody i octu ugotować syrop (za kroplą spuszczoną z łyżki powinna ciągnąć się nitka syropu). Dodać miód i mieszając znowu gotować do "nitki". Białka ubić na sztywno i cały czas ubijając wlewać do piany cieniutką strugą bardzo gorący syrop. Następnie ustawić naczynie na garnku z wrzącą wodą i ubijać tak długo, aż masa stanie się gęsta i przestanie się ciągnąć. Czynność ta zabiera nie mniej niż 45 minut.

Orzechy posiekać na grube kawałki, lekko uprażyć na patelni, ostudzić i wymieszać z masą. Nugat wyłożyć na wafel, przykryć drugim waflem, obciążyć deską kuchenną i wstawić do lodówki. Następnego dnia pokroić bardzo ostrym nożem-piłką.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas