Pascha czekoladowa - Dorota

1 kg tłustego sera twarogowego, 20 dkg masła, 30 dkg cukru pudru, 8 żółtek ugotowanych na twardo, 15 dkg startej gorzkiej, po 5 dkg rodzynek, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej; a polewę: 10 dkg masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki winiaku

Wykonanie:

Reklama

Ser i żółtka dwukrotnie zmielić w maszynce. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pianę. Dodawać stopniowo zmielony ser, ucierają na gładką masę (odłożyć 2 łyżki). Rodzynki sparzyć i osączyć. Część bakalii odłożyć do przybrania. Orzechy i skórkę pomarańczową posiekać. Bakalie i czekoladę dodać do masy serowej i wymieszać. Masę przełożyć do specjalnej formy z dziurkami, wyłożonej wilgotną, lnianą ściereczką, obciążyć deseczką i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Przygotowanie polewy : roztopić w garnuszku masło, dodać odłożone 2 łyżki masy serowej, cukier puder, kakao i starannie wymieszać. Po wystudzeniu połączyć z winiakiem.

Paschę wyjąć z lodówki, posmarować polewą i przybrać bakaliami. SMACZNEGO!

Dowiedz się więcej na temat: kakao | masło

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje