Pasta włoska z cukinią - przysłała anka

Porcja 4 - 5 osób: 2 duże cukinie, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 1 pomidor, główka czosnku, 1 cebula, 30 dkg sera gorgonzolla lub innego pleśniowego, ostra papryka, garść drobno posiekanej naci pietruszki, 1 paczka makaronu (najlepiej grube rurki)

Przygotowanie:

Cukinie przekrajamy na pół wzdłuż, a następnie kroimy na cieniutkie (2-3 mm) plasterki (nie trzeba wykrawać środka, ani obierać). Pomidor obieramy i kroimy w drobną kostkę, główkę czosnku obieramy i dzielimy na ząbki, cebulę obieramy i kroimy w drobniutkie talarki. Wszystkie składmiki wrzucamy go garnka, do którego uprzednio wlewamy oliwę z oliwek (pół szklanki). Wszystko gotujemy na niewielkim ogniu ok. 30 min, aż uzyskamy jednolitą masę. Doprawiamy odrobiną ostrej papryki i dodajemy kawałki sera pleśniowego, co jakiś czas mieszając masę w oczekiwaniu aż ser całkiem się rozpuści. Na pięć minut przed zdjęciem masy z ognia wrzucamy do garnka garść pietruszki.

Masę mieszamy z ugotowanym, gorącym makaronem (musi być twardszy niż makaron do zupy).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas