Paszteciki w cieście drożdżowym - przysłała Mieczysława

30 dag mąki pszennej, 8 dag margaryny, 2 dag drożdży, 2 jajka, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1/2 kg kiełbasek koktajlowych (lub 8 cienkich parówek przekroić na 3 części), 3 łyżki mleka, cukier, sól, szczypta kminku.

Przyrządzanie

Reklama

Robimy rozczyn z drożdży (mąka, ciepłe mleko, szczypta cukru i drożdże - ucieramy w garnuszku i odstawiamy do wyrośnięcia). Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy 1 żółtko i 1 całe jajko, wyrośnięte drożdże, sól i tyle śmietany, by ciasto było dość gęste. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wałkujemy (na ok. 0,5 cm) i dzielimy na prostokąty długości parówek. Każdą kiełbaskę kładziemy na prostokącie ciasta i zlepiamy brzegi, smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Układamy na blasze zlepieniem w dół. Pieczemy na blasze wysmarowanej margaryną, w temp.180 st.C przez ok. 25 min. Podajemy gorące lub zimne jako dodatek do czerwonego barszczu.

Z podanego przepisu wychodzi około 24 pasztecików, w zależności od długości kiełbasek. Doskonale nadają się na domowe przyjęcie lub karnawałową prywatkę.

Życzę smacznego.

Dowiedz się więcej na temat: sól | ciasto

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje