Pieczeń cielęca po toskańsku - maus

Składniki: 90 dag cielęciny bez kości, 3 ząbki czosnku,2 gałązki rozmarynu, 2 kieliszki białego wytrawnego wina, szklanka bulionu warzywnego, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz.

Przygotowanie

Reklama

Cielęcinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikem. Uformować pieczeń i związać ją bawełnianą nicią. Oprószyć solą, pieprzem. Rozmaryn opłukać, ząbki czosnku obrać,przepołowić. W brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Włożyć czosnek i rozmaryn. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Następnie wlać wino i podgrzewać, aż nieco płynu odparuje. Bulion warzywny wlać do rondelka, zagotować. Połowę wlać do mięsa, pod przykryciem dusić na małym ogniu przez godzinę. Gdy płyn wyparuje dolewać pozostałą część bulionu. Mięso owinąć folią aluminiową. Odłożyć na 10 minut. Usunąć nitkę, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Podawać z sosem powstałym w czasie pieczenia i smażonymi ziemniakami.

Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę

Dowiedz się więcej na temat: pieprz | wino | pieczeń | cielęcina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje