Pieczeń cielęca po toskańsku - maus

Przygotowanie

Cielęcinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikem. Uformować pieczeń i związać ją bawełnianą nicią. Oprószyć solą, pieprzem. Rozmaryn opłukać, ząbki czosnku obrać,przepołowić. W brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Włożyć czosnek i rozmaryn. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Następnie wlać wino i podgrzewać, aż nieco płynu odparuje. Bulion warzywny wlać do rondelka, zagotować. Połowę wlać do mięsa, pod przykryciem dusić na małym ogniu przez godzinę. Gdy płyn wyparuje dolewać pozostałą część bulionu. Mięso owinąć folią aluminiową. Odłożyć na 10 minut. Usunąć nitkę, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Podawać z sosem powstałym w czasie pieczenia i smażonymi ziemniakami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas