Pierogi z kapustą i grzybami - Elżbieta

na ciasto:70 dag mąki, woda; na farsz: 1kg kwaszonej kapusty, 8dag suszonych grzybów,mielony pieprz.

Wykonanie:

Reklama

Kapustę przepłukać i drobno posiekać. Grzyby wymyć, namoczyć przez około godzinę i bardzo drobno pokroić. Grzyby i kapuste wymieszać, zalać wodą pozostałą po moczeniu grzybów i gotować na małym ogniu do miękkości(około 2 godzin).W trakcie gotowania dolewać wody. Pod koniec woda powinna się wygotować. Kapustę przyprawić pieprzem. Z wody i mąki zagnieść ciasto. Musi byc miekkie i elestyczne. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy - na grubość 2-3 mm. Wykrawać filiżanką kółka, napełniać ja farszem i składać na pół, dokładnie sklejając brzegi.Można podawać prosto z wody lub podsmażone na patelni.

To danie szczególnie oczekiwane. A to dlatego, że w jednym pierożku znajduje się pieniążek, który podczas lepienia wkłada się razem z farszem. Ma to zapewnić rodzinie szczęście i dobrobyt przez cały nastepny rok. Każdy z domowników ma nadzieję, że to włśnie jemu trafi sie taki pierożek.

Praca nagrodzona w konkursie "Wigilijne danie"

Dowiedz się więcej na temat: pieprz | grzyby | wody | woda | ciasto | pierogi

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje