"Piersi murzynki" - frezja76

Ciasto: 15 dkg kokosu, 15 dkg maku, 3/4 szkl. cukru, 6 białek, 1,5 łyżeczki proszku do piecz. Krem: 6 żółtek, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 budyń śmietankowy, 1 p. margaryny lub masła, 1/2 l. mleka, 6 łyżek cukru.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie kokos, mak i proszek do piecz, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto i piec 30 min do zrumienienia.

Rozmieszać w szklance mleka cukier, budyń, obie mąki, żółtka. Pozostałe mleko zagotować i wlać budyń ciągle mieszając, aż mocno zgęstnieje. Po ugotowaniu i ostudzeniu połączyć z tłuszczem.

Krem wyłożyć na upieczone ciasto, na wierzch położyć biszkopty namoczone w alkoholu, każdy z nich polać polewą czekoladową a na środku ułożyć jeden rodzynek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas