Polędwiczki z ziemniakami

Nadesłane przez Mary.

Składniki:

- 1.6 kg ziemniaków,
- 90 dag pieczarek,
- 20 dag dymki,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 4 filety z polędwiczki wieprzowej,
- olej,
- 20 dag kremówki,
- ¼ szklanki rosołu,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

- Ziemniaki obrać, umyć, gotować ok. 20 min. Pieczarki i dymki oczyścić, pokroić w plasterki. Filety smażyć z obu stron na łyżkach oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do formy do zapiekania. Na patelni rozgrzać resztę oleju, smażyć na nim pieczarki kilka minut na średnim ogniu. Dodać dymkę. Przyprawić solą i pieprzem pieczarki ułożyć na mięsie.
- Rosół podgrzać, wymieszać ze śmietaną i posiekaną natką. Polać składniki w formie. Całość zapiekać 25 min w temp 200 st. C. Ziemniaki odcedzić, podawać z polędwiczkami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje