Ptasie mleczko - przysłała Ewik

3 galaretki (najlepiej różnokolorowe), 0,5 litra mleczka zagęszczonego, niesłodzonego, paczka herbatników lub biszkopt na dno, owoce do dekoracji.

Przygotowanie:

Reklama

2 galaretki (każdą osobno) rozpuścić w 0,25 l wody (połowę mniej niż normalnie) i pozostawić do wystygnięcia.

Trzecią galaretkę rozpuścić w normalnej ilości wody (0,5 l) będzie służyć do polania przygotowanego ciasta na wierzchu.

Tortownicę średniej wielkości wyłożyć pergaminem i ułożyć na dno ciastka lub biszkopt.

Gęstniejącą galaretkę (jedną z dwóch rozpuszczonych w 0,25 l ) dodać do 0,25 l schłodzonego skondensowanego mleka i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut.

Powstałą masę wyłożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy.

Identycznie postępujemy z drugą galaretką i pozostałą ilością mleczka skondensowanego.

Na wierzchu możemy położyć owoce (truskawki, brzoskwinie, jagody itp.) i zalewamy wszystko trzecią galaretką.

Całość wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Dowiedz się więcej na temat: owoce | biszkopt | mleczko | ptasie mleczko

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje