Puszyste naleśniki z farszem

Na słodko.

Składniki:

Reklama

Ciasto:

- 1/4 l mleka,
- 2 jajka,
- 7 łyżek mąki ,
- 2 łyżki cukru (do słodkiego farszu),
- szczypta soli,
- tłuszcz do smażenia (najlepiej sklarowane masło,

Farsz:

- 0,5 kg białego tłustego sera,
- 2 żółtka śmietana 18 proc,
- garść rodzynek (niekonieczne),
- cukier waniliowy,
- cukier puder do smaku,

Sos:

- duży jogurt naturalny,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2 krople olejku migdałowego,
- łyżka cukru konfitury wiśniowej

Sposób przyrządzenia:

Jajka wbić do mleka, rozmącić, dodać sól, dalej dodawać po łyżce mąkę i cukier uważając, żeby nie zrobiły się grudki. Na koniec do ciasta dodać łyżkę stopionego masła i odstawić na pół godziny, żeby mąka spęczniała. Robimy farsz. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Na koniec można dodać namoczone rodzynki. Sos: jogurt wymieszać ze śmietaną i łyżką cukru cukrem pudrem, dodać olejek, sos nie powinien być słodki. Na rozgrzaną patelnię kłaść odrobinę tłuszczu i smażyć naleśniki. Konsystencję ciasta regulować dolewając ewentualnie mleko, jednak powinno być dość gęste. Gotowe naleśniki napełniać farszem i układać na talerzu. Polać sosem i konfiturami. Uwagi: Konfitury powinny być płynne, ewentualnie można zastosować tzw. fryżelinę owocową lub gotowy sos do lodów. Nie należy smażyć naleśników z nadzieniem, gdyż ser się zetnie, danie ma być chłodne. Oczywiście można stosować dowolne farsze, pamiętając, żeby nie dodawać cukru do słonych naleśników.

Dowiedz się więcej na temat: jaja | cukier | puszyste

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje