Ragu bolońskie - Anna

Tradycyjny włoski sos mięsny.

Składniki:

- duża marchew,
- cebula,
- łodyga selera naciowego,
- 70 dag mięsa mielonego,
- szklanka białego wina,
- przecier pomidorowy,
- koncentrat pomidorowy,
- szklanka mleka,
- rozmaryn, papryka

Przygotowanie:

Dużą marchew ,cebulę i łodygę selera naciowego zemleć lub zetrzeć na drobnej tarce. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać 70 dag mieszanego mięsa mielonego, smażyć. Gdy odparuje wlać szklankę białego wina, po chwili dodać kartonik przecieru pomidorowego (nie koncentratu), i 2łyżki koncentratu rozmieszane w połowie szklanki cieplej wody. Przykryć, dusić godzinę, wlać szklankę mleka i jeszcze dusić na wolnym ogniu pół godziny. Można w trakcie wrzucić parę igiełek rozmarynu, lub przyprawić ostrzej papryczką. Doskonałe do makaronów, lasagne, canneloni. Makaron al dente przyprawiamy tym sosikiem, posypujemy parmezamem i mamy naprawdę pyszne danie. Jest to tradycyjny włoski sos mięsny. Szczerze polecam.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas