Roladki z pstrąga w białym winie - Anna

4 niewielkie pstrągi, duża porcja włoszczyzny, 3/4 szklanki białego wytrawnego wina, 2 dag żelatyny, cytryna, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz

article cover
INTERIA.PL

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Pstrągi wypatroszyć, wypłukać, zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Jarzyny obrać, pokroić w słomkę. Ugotować wywar z jarzyn i przypraw, odcedzić i włożyć do niego roladki. Gotować około 30 minut, na końcu dodać wino, żelatynę i zagotować. Ostrożnie przełożyć rybę na półmisek, zalać płynną galaretą, odstawić w chłodne miejsce by stężała. Udekorować pietruszką i plasterkami cytryny. Świetnie smakuje z pieczywem.

Potrawę można przygotować w godzinę. Mimo wykwintnej nazwy nie jest ona zbyt trudna ani pracochłonna. Polecam

Praca nagrodzona w konkursie "Wigilijne danie"

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas