Ryż po pakistańsku - akihito

2 szklanki ryżu ("basmati"), cebula, 2 ostre zielone papryczki, 2 łyżki soli, łyżeczka pieprzu, olej do smażenia, 4 szklanki wody

Przygotowanie:

Do garnka wlać olej, by przykrył dno. Smażyć posiekaną cebulę aż do sczernienia! W lewej ręce trzymać pokrywkę, w prawej - pół szklanki wody. Uważając by się nie sparzyć, wlać wodę do cebuli i natychmiast przykryć garnek. Poczekać aż olej przestanie pryskać i wlać resztę wody. Dodać pokrojone papryczki (bez pestek i ogonków), sól i pieprz. W tym momencie można dodać dwa pokrojone na 4 części ziemniaki i kawałki uduszonej wcześniej cielęciny lub kurczka (mięso może być gotowane; do ryżu idealnie pasuje kozina). Doprowadzić wodę do wrzenia, pogotować przez kilka minut, jeśli dodało się ziemniaki i dodać umyty i odsączony ryż. Przykryć. Gdy ryż zacznie sie gotować, przykręcić ogień, zamieszać i na garnku ułożyć kilka stron z gazety, przykryć i docisnąć. Gotować 10-15 minut, do momentu gdy ryż wchłonie wodę.

Zamiast wody można dodać rosołu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas