Sałatka-niespodzianka - przysłał Nebel

Składniki: ryż, pierś z kurczaka, kukurydza, papryka słodka w różnych kolorach, ser żółty, orzechy włoskie, majonez ostry, jogurt owocowy, przyprawa do pierników (ew. cynamon), inne przyprawy.

Gotujemy ryż na sypko, pierś z kurczaka nacieramy solą, pieprzem lub dodajemy vegetę - ważne, aby pierś była zrobiona "na ostro", smarujemy olejem i odstawiamy na pół godziny, następnie podsmażamy i dusimy w sosie własnym. Ryż mieszamy z pokrojoną piersią, kukurydzą, papryką, żółtym serem. Dodajemy posiekane orzechy. Sos przygotowujemy z ostrego majonezu pół na pół wymieszanego z jogurtem, przyprawiamy białym pieprzem, odrobiną soli, dodajemy trochę przyprawy do pierników - wg gustu. Sos mieszamy z sałatką. Sałatkę podajemy z grzankami i masełkiem czosnkowym. Uwaga! W pierwszym dniu sałatka ma dosyć ostry smak, na drugi dzień jest zdecydowanie łagodniejsza - w obu wersjach równie smaczna i oryginalna.

Dowiedz się więcej na temat: orzechy | przyprawy | niespodzianka | sałatka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje