Sałatka z serem - gosiaczek 19

30 dag sałaty radicchio; 30 dag zielonej sałaty; 2 grube kromki pieczywa; 3 dag masła lub margaryny; 4 małe cebule; 20 dag sera gorgonzola; 4 łyżki soku jabłkowego; 2 łyżki octu winnego; 3 łyżki oleju; sól, pieprz, cukier; 4 dag płatków orzechów laskowych; plasterki jabłka do dekoracji.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Reklama

Sałatę obu gatunków oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie osączyć na sitku, liście porwać na mniejsze kawałki. Z pieczywa przygotować grzanki: z kromek odkroić skórkę i pokroić je w dużą kostkę. Masło rozgrzać na patelni,zrumienić na nim kostki pieczywa kilka minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Grzanki przełożyć na talerzyk. Cebule obrać, pokroić w cienkie krążki. Ser pokroić w kostkę. Przygotować sos winegret: sok jabłkowy połączyć z octem winnym, przyprawić na pikantnie solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać. Następnie powoli, stale mieszając, wlewać olej. Na półmisek przełożyć całą sałatkę, krążki cebuli oraz kostki sera. Wszystkie składniki polać sosem winegret, ostrożnie przemieszać. Porcje sałatki przełożyć na cztery talerze, posypać płatkami orzechów laskowych oraz grzankami. Gotowe danie udekorować plasterkami jabłek. SMACZNEGO!!!

Dowiedz się więcej na temat: sałatka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje