Sernik waniliowy - przysłała Lena

Przepis na 8 porcji: 18 dag mąki; 1dag drożdży; 7 dag cukru gronowego; 12 dag klarowanego masła; sól; 30 dag twarogu; 5 jajek; 5 dag rodzynek; 30 dag ugotowanego budyniu o smaku waniliowym; kilka kropli aromatu cytrynowego i waniliowego

Przyrządzanie:

Reklama

Przesiać do miski 12 dag mąki, po środku zrobić dołek. Wsypać drożdże i trochę cukru, wlać 75 ml ciepłej wody. Oprószyć łyżeczką mąki. Po 10 min dodać łyżkę masła i trochę soli. Zagnieść, odstawić na godzinę do wyrośnięcia, rozwałkować na blasze. Twaróg utrzeć z 3 dag mąki i jajkiem, rozsmarować na cieście, posypać rodzynkami. Do budyniu dodać 10 dag masła, 3 żółtka, aromaty, pianę z 4 białek i 5 dag cukru oraz resztę mąki. Rozsmarować na masie serowej, piec 50 min w temp. 200\'C.

Czas przygotowania: 50 min., 1 porcja zawiera 160 kcal.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje