Sernik wiedeński

Nadesłał Piotr.

Składniki:

Reklama

1)1 kg. sera pełnotłustego zmielonego,
2) 6 dużych jajek,
3) 150 g margaryny (2/3 kostki),
4) 1 i ¼ szklanki cukru,
5) 1 torebka „Sernixu” (60g.),
6) 200 g. rodzynek,
7) 50 g. skórki pomarańczowej,
8) 3 łyżeczki od herbaty zapachu waniliowego

Przygotowanie:

1) Jeśli ser nie jest bardzo miałki to mielimy go 3 razy w maszynce lub przecieramy przez sitko.
2) Myjemy i moczymy pół godziny w zimnej wodzie rodzynki i skórkę pomarańczową.
3) Żółtka ucieramy z cukrem.
4) Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, łączymy z żółtkami. Stopniowo dodajemy ser i miksujemy, na końcu dodajemy zapach waniliowy, serniks, ponownie miksujemy.
5) Białka ubijamy na sztywną pianę.
6) Następnie ostrożnie łączymy pianę z masą serową, dodajemy bakalie i mieszamy.
7) ma być konsystencja bardzo gęstej 40 proc. śmietany.
8) Wlewamy do formy tortowej o średnicy 24 cm, posmarowanej tłuszczem i opudrowanej bułką tartą.
9) Pieczemy przez około 1 godziny w temp.160 ºC do złotego koloru.
10) Zaraz po upieczeniu sernika nie wyjmujemy, uchylamy drzwi piekarnika, – wtedy sernik spokojnie ostygnie i nie opadnie.

Dowiedz się więcej na temat: ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje