Sos zielony - Irena

3 jajka na twardo, 3 łyżki oleju, 1 kubek jogurtu (15 dag), 1 kubek gęstej smietany (15dag), 1 mała cebula, sok z 1 cytryny, 1 ogórek konserwowy, 1 łyzeczka musztardy, sól, pieprz,cukier do smaku, 30 dag świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, melisa, estragon, koper, lubczyk, szczaw, ogórecznik,)

Wykonanie:

Zioła umyj, osusz, posiekaj.

Jajka przekrój, wyjmij żółtka i rozetrzyj w misce z olejem. Dodaj jogurt, smietanę i sok z cytryny. Wymieszaj z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem i startą na tarce lub posiekaną cebulą. Przypraw do smaku solą pieprzem, cukrem , musztardą.

Śmietane można zastapić majonezem. Jak ktos woli bardziej pikantnie, niech doda roztarty ząbek czosnku i kilka kropli tabasco.

Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa, drobiu na zimno, wedlin, zimnych pieczeni, gotowanych warzyw na zimnio( brokuły, kalafior, szparagi, cukinia), filetów śledziowych. Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami. Nadaje się do dań gorących: gotowanej wołowiny, ozorów, ryby, drobiu, warzyw.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas