Superpyszny jabłecznik

Przepis nadesłała Beata.

Przygotowanie:

Reklama

3 szkl. mąki posiekać z kostką margaryny. Dodać 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany. Zagnieść ciasto, 1/3 odłożyć do zamrażarki. Na natłuszczoną blaszkę rozwałkować 2/3 ciasta na które wykładamy jabłka.

Ok.1 kg jabłek ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 4 łyżki cukru i 2 łyżeczki cynamonu - mieszamy.

Ubijamy 5 białek z 1 szklanką cukru i kisielem owocowym, wykładamy pianę na jabłka, na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Piec ok.1 godz. w temp 180. Robi się szybko i jest pyszne.

Dowiedz się więcej na temat: szarlotka | ciasta z owocami | jabłka | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje