Święcelnik - Edyta

na ciasto: 1 kg mąki, 2 jajka, opakowanie drożdży (wielkości pudełak zapałek), 1/2 l mleka, 3 łyżki cukru, 1/2 kostki margaryny, 1/4 kostki masła, trochę wódki; na nadzienie: około 1 - 1,5 kg wędlin (np. wędzonki, różne rodzaje szynek i kiełbas, boczek)

Wykonanie:

Reklama

Rozrobić drożdże (mleko z drożdżami, cukrem i troszką mąki), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużego naczynia dać mąkę, resztę cukru, sól - do smaku. Następnie wlać wyrośnięte drożdże, dodać trochę mleka i powoli wlewać roztopiony tłuszcz. Na koniec dodać jajka, sól i cukier do smaku. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Nadzienie

Całość ciasta należy wyrobić, mocno ugniatając. Ciasto podziel na 2 części. Wyrobionym ciastem należy cienko wyłożyć podłużne 3 foremki, potem rozłożyć pokrojone kawałki szynek i kiełbas. Całość przykryć drugą warstwą ciasta i dobrze pougniatać. W temperaturze 180 - 200 stopni piec ok. 50 minut (do momantu aż ciasto się dobrze zarumieni). Podawać na zimno. Po wystygnięciu najlepiej przechowywać pod przykryciem w lodówce. SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!

Dowiedz się więcej na temat: jaja | drożdże | ciasto

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje