Tarta szpinakowa

Przepis nadesłała pchelka79.

Nadesłała pchelka79.
Nadesłała pchelka79.INTERIA.PL

- 200 g mąki,
- 100 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego,
- 100 g sera pleśniowego np. lazur,
- 100 ml śmietany 22 proc.,
- 1 łyżeczka masła,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- sól, pieprz,gałka muszkatołowa,

Przygotowanie:

Z mąki, masła, jajka szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto, uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną nać pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, następnie dodać śmietanę i chwilę podusić. Na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera, zalewamy ciasto szpinakiem i rozkładamy na nim resztę sera. Pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas