Tort orzechowo-pomarańczowy - iza

Składniki: 3 duże pomarańcze, 1,5 szklanki orzechów, 5 jajek, 0,5 szklanki cukru, 5 łyżek bułki tartej, łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżki octu.

Przygotowanie

Reklama

3 duże pomarańcze zalać wodą i gotować 10 min., odlać i zalać zimną wodą. Odstawić do wystygnięcia. Zmielić z 1,5 szklanki orzechów (dawać na przemian raz orzechy, raz pomarańcze). Całość dokładnie wymieszać i podzielić na trzy równe części. Placek - 5 jajek ubić z 0,5 szklanki cukru, dodać pomarańczowo- orzechowej masy, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę wody i pół łyżeczki octu. Upiec 3 takie placki.

Krem

3 jajka ubić na parze + pół szkl. cukru + 1 gorzką czekoladę. Gdy krem wystygnie, utrzeć z dwiema kostkami masła i kieliszkiem spirytusu.

Smacznego!!!

Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę

Dowiedz się więcej na temat: tort | torty | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje