Tradycyjna wodzianka

Przepis nadesłał Siema.

Składniki:

- 8 szkl. wody,
- 10 dag boczku,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 dag przesianej mąki,
- Vegeta,
- sól,
- pieprz,
- kminek,
- 4 wczorajsze bułki

Sposób wykonania:

Bułki pokroić w kostkę, którą wstawić do rozgrzanego piekarnika aby się zarumieniły. W między czasie wodę zagotować z dodatkiem Vegety i kminku oraz rozgniecionego czosnku. Następnie boczek pokroić w kostkę i przesmażyć go na rozgrzanej patelni, wówczas posypać go mąka i zasmażyć, wówczas przełożyć go do wywaru, wymieszać i trzymać na ogniu ok. 1-2 minuty cały czas mieszając do zgęstnienia. Grzanki przełożyć na talerze i zalać je zupą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas