Wegański omlet 4 zboża z cebulką - wegegirl

Składniki: pół szklanki płatków (4 zboża albo zwykłe, owsiane), 3 łyżki mąki (owsianej, pszennej, obojętne), 1/4 szklanki wody gazowanej, 3 plastry pokrojonej w kostkę cebulki, sól, pieprz, olej do smażenia (1 łyżeczka), szpinak (ilość wedle uznania, proponuję 3/4 szklanki mrożonego).

Płatki zalewamy wrzątkiem (ok. 0,5 cm nad płatki), przykrywamy, odstawiamy na 5 min; mąkę miksujemy z połową płatków i wodą gazowaną, dodajemy cebulkę, drugą połowę płatków, sól, pieprz; na rozgrzaną patelnię wylewamy równomiernie masę, w razie potrzeby rozprowadzamy łyżką, po chwili obracamy ostrożnie, w razie potrzeby jeszcze raz, omlet nabiera złotego koloru; równocześnie dusimy szpinak z przyprawami; zdejmujemy omlet z patelni, rozsmarowujemy na nim szpinak, możemy pokroić na wierzch pomidora w plastry.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas