Wielkanocny kulebiak - Julianna

na ciasto: 3 szklanki mąki, 125 gram masła, pół szklanki mleka, 50 gram drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, sól, pieprz; na farsz: 2 cebule, 1 jajko, 200 gram grzybów (mogą być suszone), 200 gram niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej, sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:

Reklama

Do mleka dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Mleko z drożdżami połączyć z mąką, dodać żółtko i roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować farsz. Posiekaną cebulkę podsmażyć chwilę, następnie dodać do niej pokrojone drobno grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną (wymoczoną wcześniej, jeśli była zbyt kwaśna).Dodać przyprawy. Dusić przez około 15 minut często mieszając. Następnie farsz nieco ostudzić, dodać do niego jajko i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wysmarować rozmieszanym białkiem. Na środku ułożyć farsz, ciasto zwinąć w rulon, zasklepiając oba końce. Włożyć do wysmarowanej masłem formy keksowej i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Uwagi:

Kulebiak pokroić przed podaniem w plastry. Podawać na ciepło z białym barszczem lub żurem. Palce lizać

Dowiedz się więcej na temat: pieprz | jaja | sól | ciasto

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje