Włoska pizza Margherita - Marcin

CIASTO: Dwie szklanki mąki, 5 dag drożdży - nie zalecam więcej, pół szklanki ciepłej wody, sól, cukier (uwaga nie zalecam dodawania nawet grama oleju do ciasta). WIERZCH: koncentrat pomidorowy, ser żółty (gouda, edamski).

Przygotowanie

W szklance z wodą rozpuścić drożdże i pozostawić na ok 5 min żeby zaczęły pracować. W misce wymieszać mąkę z solą i cukrem, dodać wodę z drożdżami. Wyrabiać ciasto do jednolitej masy. Odstawić do ciepłego pomieszczenia żeby wyrosło (nie zapomnijcie nakryć ścierką żeby nie wyschło). Blachę zwilżyć mokrym ręcznikiem papierowym (nie pozostawiając kropel wody), posypać mąką i rozgnieść ciasto. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym dodać oregano lub inne przyprawy (polecam przyprawy Dukros do dań z pomidorów), zasypać serem. Piec w piekarniku w temp. 200 stopni C ok 25min.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas