Włoska sałatka z kurczakiem i orzechami

Sałatka z bakaliami.

Składniki:

- 500 g rukoli,
- 25 szt. pomidorków koktajlowych,
- 50 g czarnych oliwek bez pestek,
- 1 pierś kurczaka,
- 40 g zmiażdżonych Orzechów Włoskich Siesta lub 40 g uprażonych Migdałów płatków Siesta,
- oliwa z oliwek,
- suszona lub świeża bazylia,
- oregano, sól, pieprz,
- 5 łyżek startego parmezanu,
- marynata do kurczaka: 8 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz, słodka papryka, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, oregano, bazylia

Przygotowanie:

1. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty do kurczaka. Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski i włożyć do marynaty. Zostawić na 4 godziny w lodówce.
2. Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
3. Rukolę umyć i osuszyć.
4. W dużej misce wymieszać rukolę z czarnymi oliwkami i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
5. Dodać kurczaka (ostudzonego bądź ciepłego).
6. Orzechy włoskie Siesta zmiażdżyć i dodać do sałatki lub Migdały Płatki Siesta uprażyć na patelni bez tłuszczu i dodać do sałatki.
7. Skropić całość oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła i dokładnie wymieszać.
8. Posypać całą sałatkę startym parmezanem.

Dowiedz się więcej na temat: sałatka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje