Zapiekanka gołąbkowa - sufka

<b>Składniki</b>: kilka dużych ziemniaków, kapusta włoska, mięso mielone wołowo-wieprzowe, pasta pomidorowa, sól, pieprz, olej, gałka muszkatołowa.

Wykonanie

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem,wyłożyć pokrojonymi w cienkie plastry ziemniakami, posolić, druga warstwa - pokrojona w plastry 1cm, kapusta, polać rozrobioną pastą pomidorową przyprawioną solą pieprzem i gałką, znowu plastry ziemniaków, posolić, następnie mielone mięso przyprawione solą i pieprzem i ziemniaki. Wierzch skropić olejem i posolić. Dla smakoszy jedną warstwę można przełożyć plastrami cebuli lub czosnkiem i przyprawić ostrzej. Całość nakryć folią aluminiową i zapiekać w 180st. ok 2 godz. Na koniec odkryć folię i zapiec na rumiano. Gdyby było za suche można podlać wodą. Smakuje jak tradycyjne gołąbki a dużo mniej pracy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas