Zapiekanka z ryżu, kiełbasy i pieczarek - przysłała Ulka

4 szklanki ugotowanego ryżu; 15 dag pieczarek; 15 dag kiełbasy; 15 dag cebuli; 4 łyżki keczupu; 3 łyżki startego ostrego żółtego sera; 2 łyżki oleju; 2 ząbki czosnku; oraz: tłuszcz do formy, pieprz, sól, łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

Obrane cebule i czosnek drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Cebule podsmażyć na oleju, nie rumienić. Dodać pieczarki, razem poddusić, dodać czosnek, osolić, włożyć do ryżu.

Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w ćwiećplasterki i krótko podsmażyć na oleju. Włożyć do ryżu, dodać keczup. Potrawę dobrze wymieszać, włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypać serem. Zapiekać w gorącym piekarniku pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec pieczenia odkryć. Po wyjęciu posypać posiekaną natką pietruszki. Życzę Państwu smacznego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas