Zapiekanka z ryżu, kiełbasy i pieczarek - przysłała Ulka

4 szklanki ugotowanego ryżu; 15 dag pieczarek; 15 dag kiełbasy; 15 dag cebuli; 4 łyżki keczupu; 3 łyżki startego ostrego żółtego sera; 2 łyżki oleju; 2 ząbki czosnku; oraz: tłuszcz do formy, pieprz, sól, łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

Reklama

Obrane cebule i czosnek drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Cebule podsmażyć na oleju, nie rumienić. Dodać pieczarki, razem poddusić, dodać czosnek, osolić, włożyć do ryżu.

Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w ćwiećplasterki i krótko podsmażyć na oleju. Włożyć do ryżu, dodać keczup. Potrawę dobrze wymieszać, włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypać serem. Zapiekać w gorącym piekarniku pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec pieczenia odkryć. Po wyjęciu posypać posiekaną natką pietruszki. Życzę Państwu smacznego.

Dowiedz się więcej na temat: czosnek | kiełbasy | zapiekanka | grzyby | ryż | kiełbasa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje