Zupa meksykańska - kate&tomi

<b>Składniki:</b>chuda wołowina 1 kg lub mniej, 3-4 papryki (różne kolory), 1 papryczka chili, 1 cebula, śmietana 22 proc., 2 litry bulionu, koncentrat pomidorowy.

Przygotowanie

Wołowinkę kroimy na drobne kawałki, posypujemy pieprzem, ostrą papryką, pieprzem czosnkowym, bazylią, pieprzem kolorowym i marynujemy. Potem na 2 łyżkach oliwy z oliwek smażymy wołowinę, gotujemy w dużym garnku 2 litry bulionu według własnego smaku. Papryki myjemy i kroimy w drobną kosteczkę, paprykę chili w nieco grubszą kostkę. Cebulkę kroimy drobno i razem z papryką podsmażamy na patelni, tak aby trochę zmiękły. Podsmażoną wołowinę dodajemy do gotowego bulionu, następnie dodajemy paprykę, gotujemy na małym ogniu, zaprawiamy do smaku, dodajemy śmietanę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 30 min. Podajemy w głębokiej misie z listkiem świeżej pietruszki, na wierzch kładziemy odrobinę śmietany, świetnie pasuje do tego grubo pokrojona bułka z ziołami. Smacznego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas