Zupa migdałowa - Katarzyna

garśc migdałów(bez skórki), mleko - ok.1 litr, przyprawy (na oko tak mówi babcia gdy pytam o proporcje), wanilia, cynamon, małe kluseczki,zacierki,gwiazdeczki-obecnie kupne,kiedyś ręcznie robione)lub jak kto woli ryż.

article cover
INTERIA.PL

Migdały zmielić,zalać gorącym mlekiem i gotować 20 minut.Po 10 minutach dodać wanilię i cynamon.Można zaprawić na końcu żółtkiem,ale już wtedy nie pozwolić zupie się zagotować bo żółtko się zetnie.

Na talerze rozłożyć kluseczki lub ryż,zalać gorącą zupą.

Zupka jest pyszna.Zajadają ją wszyscy,nawet dzieci.

Polecam gorąco.Smacznego i Wesołych Świąt Wszystkim.

Praca nagrodzona w konkursie "Wigilijne danie"

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas