Żur tradycyjny - Tomasz

0,5 l zakwasu chlebowego, 1/2 kg wołowiny z kością, 6 jajek, włoszczyzna, cebula, pół szklanki śmietany, listek laurowy, majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać, opalić nad płomieniem, włoszczyznę dokładnie obrać i umyć. 1 marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroić w kawałki. Wołowinę, włoszczyznę, cebulę włożyć do garnka i zalać 1,5 l wody. Dodać przyprawy i gotować ok. 1,5 godz. Mięso wyjąć, wywar przecedzić. Do wywaru wlać śmietanę i zakwas, dodać startą marchewkę, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku. Jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki, dodać do każdej porcji zupy.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas