Żur tradycyjny - Tomasz

0,5 l zakwasu chlebowego, 1/2 kg wołowiny z kością, 6 jajek, włoszczyzna, cebula, pół szklanki śmietany, listek laurowy, majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:

Reklama

Cebulę obrać, opalić nad płomieniem, włoszczyznę dokładnie obrać i umyć. 1 marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroić w kawałki. Wołowinę, włoszczyznę, cebulę włożyć do garnka i zalać 1,5 l wody. Dodać przyprawy i gotować ok. 1,5 godz. Mięso wyjąć, wywar przecedzić. Do wywaru wlać śmietanę i zakwas, dodać startą marchewkę, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku. Jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki, dodać do każdej porcji zupy.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje