KUCHNIA | Środa, 16 grudnia 2020 (11:14)
Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez ryby. W polskich domach coraz częściej, oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia, serwuje się też inne gatunki. Jakie ryby wybrać i na co zwrócić uwagę, by w wigilijny wieczór wszystkim smakowały?
1 / 8
Aby mieć pewność, że kupiliśmy dobrej jakości, świeżą i soczystą rybę, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Powinna mieć one gładkie łuski i jędrne mięso – jeśli jest pozbawiona wody, zapewne leży na stoisku już dłuższy czas. Warto wybierać okazy średniej wielkości – wówczas istnieje najmniejsze prawdopodobieństwo, że ryby, które kupujemy są stare lub zostały przekarmione. W razie jakichkolwiek wątpliwości co do świeżości i pochodzenia gatunku, masz prawo zapytać o to sprzedawcę.
Źródło: 123RF/PICSEL