KUCHNIA | Czwartek, 25 lutego 2021 (10:50)
Ziemniaki, wbrew obiegowej opinii, wcale nie są wysokokaloryczne. Powinny być stałym elementem naszej diety. Ważne, by nie podawać ich z tłustym mięsem czy sosem – to prawdziwi winowajcy problemów trawiennych i zbędnych kalorii. Ziemniaki warto czasem zamienić na ich słodszą wersję – bataty, albo warzywo z zupełnie innej rodziny - topinambur. Co powinniśmy o nim wiedzieć?
1 / 5
Ziemniaki to warzywa z rodziny psiankowatych. Choć są cenne odżywczo i, zjadane solo, działa jak balsam dla jelit, nie każdy może się nimi delektować. Ze względu na obecność glikoalkaloidów, lektyn i kalcytriolu są szkodliwe dla osób borykających się z chorobami o podłożu autoimmunologicznym, przy problemach ze stawami i schorzeniach tarczycy.
Źródło: 123RF/PICSEL