KUCHNIA | Poniedziałek, 22 marca 2021 (09:58)
Z mięsem, warzywami, podawane w całości, w zapiekankach, jako puree czy domowe frytki? Jaki jest twój ulubiony scenariusz na ziemniaki? Bezdyskusyjnie podbiły polskie serca i podniebienia. Są zdrowe i wartościowe, co nie znaczy, że mają mieć monopol na nasze talerze. Wiesz, że możesz je wymienić na siostrzane produkty?
1 / 5
Trochę na siłę zaczęto doszukiwać się w ziemniakach wad – jedyna jaką widzę: spożywamy je zbyt często, a monotonia w menu nie sprzyja ani zdrowiu, ani sylwetce. Wycisza metabolizm i nie jest dobrą prognozą dla zdrowia i siły witalnych. Niesprawiedliwie przypisano ziemniakom przynajmniej dwa zarzuty. Na długo do nich przylgnęły. Pomówienia dotyczą wysokiej kaloryczności i ciężkostrawności. Jedno i drugie to zupełna bzdura. Jako, że w tradycyjnej polskiej kuchni, ziemniaki serwowane były najczęściej z tłustym mięsem i sosem – wiele osób miało po takim posiłku uczucie ciężkości i dyskomfort trawienny. Nie wiedzieć dlaczego przypisano to ziemniakom, skoro produktem ciężkostrawnym są mięsa, zwłaszcza tłuste.
Źródło: 123RF/PICSEL