KUCHNIA | Poniedziałek, 29 marca 2021 (07:24)
Jaja nigdy nie mają takiego wzięcia, jak w czasie wielkanocnym. Jadamy je nie tylko wiosną, ale właśnie teraz możemy poszukać nowych pomysłów na ich podawanie. Jajecznica, jajko na miękko, na twardo czy klasyczny omlet to dopiero początek jajecznej przygody. Ponadprzeciętną wartość odżywczą jaj warto wykorzystać na wiele sposobów.
1 / 4
W latach osiemdziesiątych jajka w majonezie były obowiązkowym elementem każdego stołu, zarówno wtedy, gdy goście przychodzili na domową wersję urodzin czy imienin, jak i na większych imprezach, takich jak chrzest lub wesele, w lokalu. Właściwie świętowanie bez jaj w majonezie byłoby dziwne. Wbrew podejrzeniom, nie będę się koncentrować na wartościach odżywczych (lub ich braku) majonezu, ale tak sobie myślę, że ten majonezowy kleks odbierał jajom cały blask. W końcu kontrast bielusieńkiego białka i kuszącego oczy żółtka działa na nasze zmysły najsilniej. Kusi i zachęca do jedzenia.
Źródło: 123RF/PICSEL