Rozgrzewająca zupa pomidorowa

Gdy zziębnięci wrócimy z pracy, talerz takiej zupy postawi nas na nogi!

Zupę możesz posypać parmezanem
Zupę możesz posypać parmezanem123RF/PICSEL

Składniki:

  • pół kg pomidorów
  • ½ szklanki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól, pieprz
  • świeży korzeń imbiru
  • 2 małe papryczki chili
  • 500 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój. Przeciśnij czosnek przez praskę, Pokrój cebulę. Zetrzyj na tarce korzeń imbiru, pokrój papryczkę chili.

Oliwę rozgrzej w garnku, dodaj cebulę, gdy nieco się przysmaży, umieść w garnku resztę składników, przykryj i gotuj ok. 15 minut. Zmiksuj.

Przed podaniem zupę możesz posypać parmezanem lub udekorować odrobiną jogurtu naturalnego bądź śmietany.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas