Zupa z wołowiną
Może zastąpić dwudaniowy obiad.
Zupa z wołowiną123RF/PICSEL
Składniki
- 30 dag wołowiny (karczku lub mostka bez kości)
- 5 średnich pieczarek
- czerwona papryka
- 2 cebule
- kilka liści białej kapusty
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kminek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, warzywa obierz, umyj i pokrój w cząstki. W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż wołowinę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, smaż 5 minut. Wrzuć pozostałe warzywa (poza kapustą), słodką paprykę i przeciśnięty czosnek, smaż 10 minut.
2. Do garnka wlej 1,5 l wody dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
3. Zupę posól, posyp pieprzem, dodaj kapustę i kminek (może być w nasionach lub mielony). Gotuj pięć minut. Podawaj z grzankami.