× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Żur wielkanocny - Robert Sowa

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

...z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

Zdjęcie

Żur wielkanocny /materiały prasowe
Żur wielkanocny
/materiały prasowe
Składniki dla 4 osób: 300 g białej kiełbasy; 1 cebula; 2 szklanki żuru; 80 g wędzonego boczku; 2 łyżki tartego chrzanu; kilka suszonych grzybów; 2 ugotowane na twardo jajka; 150 ml śmietany 36%; 1 łyżka oleju; 2 łyżeczki majeranku; pół łyżeczki kminku; sól czosnkowa; pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

Reklama

Grzyby umyć i moczyć w wodzie przez około 20 minut. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, dodać grzyby i zalać dwoma szklankami wody. Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek. Po upływie 15 minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną.

Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą.

Tak przygotowany żur świąteczny można podawać z ziemniakami z wody okraszonymi słoniną.


Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuł pochodzi z kategorii: Zupy

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Żur wielkanocny - Robert Sowa

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

70040

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 0,62 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (12)

Dodaj komentarz
asia

~asia -

z tego co ja czytam to nawet szef kuchni nie ma pojęcia o gotowaniu żurku,a co świąt wielkanocnych to właśnie jest tradycją gotowanie żurku.

studenciak;)

~studenciak;) -

Tez mi mistrz kuchni;/ widac nie zna roznicy miedzy barszczem bialym, zurkiem a zalewajka;) gratz

lleszek

~lleszek -

Palce lizac no i na drugi dzien na kaca doskonałe

ANICETA. Łódż   22.03.08

~ANICETA. Łódż 22.03.08 -

Przed chwilą ugotowałam smak ma inny od wszystkich ŻURKÓW pychota mniam; mniam;

rokita

~rokita -

super przepis

Eva, 27 lat

~Eva, 27 lat -

Beznadziejny przepis - ugotuj kiełbasę i dodaj 2 szklanki żuru, liczyłam na coś lepszego, to amatorszczyzna.

kret kucharz

~kret kucharz -

I to ma by przepis mistrza kuchni.<br /> Do wszystkich kucharzy; pilnujcie naszego zurku i napiszcie wlasciwy przepis

Ewelina - Bydgoszcz

~Ewelina - Bydgoszcz -

okropieństwo - zwykła codzienna zupa , takie coś jeść w święta??????? obrzydlistwo

Jova

~Jova -

Tuż przed podaniem dodaje się skwierczące kawałki boczku z wytopionym tłuszczem, a chrzan ściera się z całej laski, ostrym nożem, prosto do talerza. Z wdziękiem! Przy stole i zgromadzonych wokół niego gościach. Wesołych Świąt!;-)

Reklama