4 niezwykłe "czekoladowe" przepisy

Czekoladowe ciasto, ale nie tylko. Drinki, sosy do mięs, a nawet makarony - sprawdź, co jeszcze można przygotować używając czekolady!

"Soczyste" ciasto czekoladowe

Składniki:

Reklama

  • 200 g suszonych daktyli
  • 5 łyżek Marsali
  • 275 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 100 g orzechów pecan
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 350 g brązowego cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 300 g śmietany kremówki
  • Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
1.      Daktyle drobno pokroić i zagotować z marsalą i 100 ml wody. Gotować aż płyn niemal odparuje (2-3 minuty). Zdjąć z ognia, ostudzić. 200 g czekolady posiekać i roztopić razem z 200 g masła, ostudzić. Orzechy posiekać. Foremkę (24x24 cm) natłuścić.

2.      Jajka, łyżeczkę ekstraktu z wanilii i 200 g cukru ubić za pomocą robota kuchennego. Dodać masę czekoladową. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać, dodać do ciasta. Wmieszać daktyle i połowę orzechów. Ciasto nałożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok 30 minut.

3.      75 czekolady posiekać.  Śmietanę, 150 g cukru, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 50 g masła podgrzać w rondelku. Gdy masło się roztopi, zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się roztopi.

4.      Ciasto wyjąc z piekarnika ponakłuwać. Na ciasto wylać 2/3 sosu i wysypać resztę orzechów. Wstawić do gorącego piekarnika jeszcze na 5 minut. Wyjąć ostudzić. Podawać z pozostałym sosem.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje