4 pomysły na jajecznicę

Masz ochotę wypróbować coś nowego, ale niezbyt skomplikowanego? Zrób jajecznicę z oryginalnymi dodatkami.

Reklama

Przepisy na 4 porcje

Jajecznica z wędzonym łososiem, chrzanem i kolorowym pieprzem

4 plastry wędzonego łososia pokroić w paski. 1-2 łyżki oleju rozgrzać na patelni. 8 jajek roztrzepać, doprawić solą i kolorowym pieprzem. Wlać na patelnię, dodać łososia i mieszać, aż jajka się zetną. Nakładać na talerze, każdą porcję dekorować łyżeczką chrzanu i kolorowym pieprzem.

 Jajecznica z suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią

Pół pęczka bazylii umyć i osuszyć. Z połowy bazylii oberwać listki i pokroić w paseczki, 4 pomidory (suszone, z oleju) również pokroić w paski. 125 g mozzarelli pokroić w kostkę. 8 jajek roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. 1-2 łyżeczki oleju rozgrzać na patelni, wlać jajka , dodać pomidory. Krótko przed końcem smażenia dodać bazylię i mozzarellę. Dekorować pozostałą bazylią.

Jajecznica z bekonem, pieczarkami i szczypiorkiem

150 g pieczarek oczyścić, poprzekrawać. 4 plastry bekonu przeciąć w poprzek. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Usmażyć na nim bekon, zdjąć go z patelni. Na pozostałym tłuszczu mocno obsmażyć pieczarki. 8 jajek roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Wlać na patelnię i mieszać aż się zetną. Podawać z bekonem i pokrojonym szczypiorkiem.

Jajecznica z krewetkami i koperkiem

Pół pęczka koperku pokroić. 8 jajek roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. 1-2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, wlać jajka, dodać 100 g krewetek i koperek. Mieszać, aż jajka się zetną. Podawać udekorowane koperkiem.

 



Dowiedz się więcej na temat: jaja | jajecznica | pomysł

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje