Chrup pestki na zdrowie

Słodycze, ciastka, chipsy, a w najlepszym wypadku orzechy i suszone owoce - oto, co Polacy chrupią najchętniej. Najwięcej witamin i cennych mikroelementów kryje się jednak gdzie indziej - w niepozornych pestkach! Oto prawdziwa kopalnia zdrowia.

Chrupiemy bo.. lubimy. Chrupanie uspokaja, łagodzi stres, pozwala się skupić i zrelaksować. Co chrupać, by zachować zdrowie?

Pestki słonecznika

Reklama

Bogate źródło białka oraz witamin z grupy B. Co to oznacza dla nas, kobiet? Piękną cerę, zagojone zmiany potrądzikowe, mocne włosy. Pestki słonecznika zawierają również kwasy tłuszczowe oraz potas, wapń, magnez, cynk oraz żelazo. Są dobrym źródłem selenu, który działa antystresowo, uspokaja oraz reguluje pracę układu nerwowego. Latem warto sięgać po świeży słonecznik w łupkach - pod nimi kryje się bowiem najwięcej życiodajnych składników odżywczych.

Pestki dyni

W tych niepozornych zielonych pestkach kryją się spore pokłady białka, kwasów tłuszczowych, witamin (C, PP oraz cenne witaminy z grupy B) oraz mikroelementów. Wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego, dodatkowo zawierają fitosterole zmniejszające wchłanianie cholesterolu. Zapobiegają wypadaniu włosów! Pestki dyni to skuteczny sprzymierzeniec w walce z pasożytami - warto korzystać z ich właściwości podczas procesu odrobaczania organizmu, są pomocne w walce z kandydozą.

Sezam

Ziarenka sezamu zawierają w sobie żelazo, cynk, magnez, białko oraz spore ilości witaminy E, A i B. Bogate są w przeciwutleniacze i  kwas fitynowy usuwający z organizmu metale ciężkie. Medycyna chińska od lat korzysta z dobrodziejstw sezamu - leczy nim żołądek, śledzionę oraz trzustkę. Mało? Warto dodać, że ziarenka sezamu są wyjątkowo bogatym źródłem wapnia - zawierają go więcej niż mleko krowie!

Siemię lniane

Nasz sprzymierzeniec w walce o zdrowe, sprawnie funkcjonujące jelita, pomaga walczyć z wrzodami oraz refluksem. Siemię lniane to bogate źródło fitoestrogenów, kwasów tłuszczowych Omega-3, witaminy E oraz cynku. Działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie, a dodatkowo... poprawia nastrój!

Pestki moreli gorzkiej

Są bogatym źródłem magnezu oraz witamin A, E, B1, B6, B15 i wyjątkowo cennej B17. Badania wykazały, że skutecznie zapobiega ona nowotworom i pomaga w rekonwalescencji pacjentów po chemioterapii. Już 2 - 4 pestki dziennie mają działanie antynowotworowe.

B17 znajdziemy również w pestkach jabłek. Zanim więc wyrzucimy ogryzek do kosza warto zastanowić się, czy nie pozbywamy się właśnie jego najcenniejszej części.

Gabriela Kurcz



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje