Cytryny kiszone po marokańsku

Idealne do mięs, ryb i sałatek.

Składniki:

Reklama

  • 6 cytryn z cienką skórką
  • 2,5 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 3 listki laurowe

 Przygotowanie:

1.      Cytryny dobrze wymyć, umieścić w słoju zimną zalać wodą i odstawić na 4 dni. Wodę zmieniać codziennie.

2.      Z cytryn odciąć końcówki, a resztę owocu naciąć na krzyż (tak, aby się nie rozpadł), lekko wycisnąć (przy tym wyłapać sok). W nacięcia wsypać ok ¼ łyżeczki soli.

3.      Cytryny pieprz i liście laurowe umieścić w sterylnym słoju, doprawić łyżeczką soli i sokiem z cytryny. Zalać gorącą wodą, tak, aby cytryny były przykryte. Zakręcić słoik i odstawić na 3 tygodnie.

4.      W ciemnym i chłodnym miejscu można przechowywać przez 12 miesięcy.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje