Kolacja królewska

Marzysz o wykwintnej kolacji z doskonale skomponowanym menu godnym największych smakoszy? Przygotuj kolację królewską.

Panierowany filet z  kurczaka z sosem miętowo kremowym, bobem i sałatą

Reklama

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g mrożonego bobu
  • sól
  • 800 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 7 łyżek mąki
  • 225 ml bulionu
  • 125 ml mleka
  • pieprz
  • 6 gałązek mięty
  • 2 szalotki
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 4 filety z kurczaka
  • 4 łyżki sklarowanego masła
  • sałata
 Przygotowanie:

Bób blanszować 2 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą. Obrać ze skórki. Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie.

Z łyżki masła i mąki zrobić zasmażkę, zalać 125 ml bulionu i mlekiem. Sos gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Listki mięty oberwać, pokroić dodać do sosu.

 Szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce masła. Dodać bób i 100 ml bulionu, gotować 8 minut, mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

Jajko roztrzepać w głębokim talerzu. Mięso doprawić solą i pieprzem, panierować w mące, jajku i bulce. Smażyć ok. 10 minut na sklarowanym maśle.

 Czas przygotowania 70 minut

Jedna porcja zawiera 2390 kJ/571 kcal

 

Zapiekany turbot w sosie z homara

Składniki:

  • po 4 łodyżki pietruszki i koperku
  • pół pęczka kolendry
  • kromka białego pieczywa
  • 80 g miękkiego masła
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • czerwony pieprz
  • 4 kawałki turbota
  • 2 szalotki
  • 25 g pasty homarowej
  • 50 g śmietany kremówki
  • 150 ml mleka
Składniki:

Z ziół oderwać listki, drobno posiekać, pieczywo zmielić, masło .sok z cytryny, musztardę, zioła i zmielony chleb zmieszać, doprawić solą pieprzem i pieprzem czerwonym. Rybę doprawić solą i pieprzem, nałożyć na nią przygotowaną masę i zapiekać w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 10-15 minut.

Szalotki pokroić w kostkę, zeszklić na paście homarowej dodać śmietanę i mleko. Gotować 3 minuty. Sos zmiksować, podawać do ryby.

Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 1510 kJ/361 kcal

 

Marynowane truskawki ze śmietaną

 Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki likieru pomarańczowego
  • 100 g śmietany kremówki
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Melisa i herbatniki do dekoracji
 

Przygotowanie:

Truskawki umyć, oczyścić, poprzekrawać na pół. Posypać cukrem i skropić likierem. Odstawić w chodne miejsce na min. 30 minut.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Truskawki podawać z bita śmietaną. Dekorować listkami melisy i herbatnikami.


Czas przygotowania 15 minut

Jedna porcja zawiera 960 kJ/229 kcal




 


Dowiedz się więcej na temat: Kolacja | ryba | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje