Miasteczko z pierników

To doskonała świąteczna dekoracja, która sprawi radość twoim dzieciom. Domki z piernika możesz też wykorzystać jako ozdoby choinkowe lub atrakcyjne prezenty.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 175 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 350 g syropu cukrowego
  • 700 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 opakowania przyprawy do pierników
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g cukru pudru
  • 1 białko
  • Folia spożywcza

Reklama

Przygotowanie:

Masło i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Najpierw dodawać jaka, a następnie syrop. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy wymieszać i stopniowo wsypywać. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Jedna część zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Do drugiej części dodać kakao, również zawinąć w folię i wstawić do lodówki.

Na papierze narysować trzy różne domy (13-15 cm wysokości, 6-9 cm szerokości) i wycinać szablony.

 Ciemną część ciasta podzielić na pół.

Jedną część rozwałkować na grubość 2-3 mm. Za pomocą noża i szablonu wycinać domy (ciasto będzie się szybko robiło miękkie, można ew. dodać mąki). Domy układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Do stworzenia piernikowego miasteczka będzie potrzebnych 6 domów ciemnych i 6 jasnych. W pozostałych domach zrobić dziurkę do zawieszania. 

Resztki ciasta jeszcze raz wyrobić, rozwałkować i wycinać kwadraty i kółka (na okna i drzwi). Na lekko zwilżona powierzchnię naklejać okna drzwi. Piec w 200 st. C przez 7-8 minut. Ostudzić. Cukier puder zmieszać z białkiem z jajka. Tak przygotowanym lukrem dekorować domki. Odstawić na co najmniej 30 minut.

 Za pomocą tego samego lukru przykleić domki do ramy (23cmx 23cm).

Dowiedz się więcej na temat: Miasteczko z pierników | szablony | drzwi | lukier | rama | ozdoby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje