Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek migdałów
- 2 gruszki
- 30 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 125 g masła
- 2 jajka
- ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
1. Rozpuść masło z cukrem w garnku. Wrzuć obrane i pokrojone gruszki. Gotuj 5 minut. Odstaw, by ostygły. Nie wylewaj sosu.
2. Wymieszaj składniki na ciasto oraz zblanszowane migdały (jeśli lubisz, dodaj cynamon). W osobnej misce połącz mleko, roztopione masło, jajko i ekstrakt waniliowy.
W misce z suchymi składnikami zrób dołek. Wlej mleczną masę wraz z połową uduszonych gruszek. Delikatnie wymieszaj.
3. Piecz babeczki w foremkach przez 20-25 minut w 180 st. C. P