Modna jest zdrowa żywność, ale wciąż wybieramy śmieciowe jedzenie

Choć na świecie nastała moda na zdrowe żywienie i można przypuszczać, że ludzie zaczęli się zdrowiej odżywiać, wciąż niesłabnącą popularnością cieszy się śmieciowe jedzenie.

Na podstawie badań nawyków żywieniowych przeprowadzonych wśród mieszkańców ponad 190 krajów eksperci stwierdzili, że choć ludzie jedzą coraz więcej zdrowej żywności, a ich codzienna dieta jest bogatsza w owoce, warzywa i ryby, zanotowano równocześnie jeszcze większy wzrost w ilości spożywanego śmieciowego jedzenia.

Reklama

Z wieloletnich obserwacji specjalistów z Medical Research Council w Wielkiej wynika, że osoby starsze odżywiają się zdecydowanie lepiej niż młodzi ludzie; podobnie jest w przypadku kobiet, których dieta jest bogatsza w zdrowe produkty, w porównaniu z mężczyznami.

Wzorce żywieniowe powinniśmy czerpać od mieszkańców Mongolii, Ameryki Łacińskiej i Karaibów. Tam, jak wskazali badacze, dieta jest najzdrowsza, a spożycie śmieciowego jedzenia znikome. Ciekawych spostrzeżeń dokonano wśród Amerykanów. W Stanach wraz ze wzrostem popularności i ilości spożywanych zdrowych produktów, wzrosła również ilość spożywanego śmieciowego jedzenia.

"Badania pokazały, że w kwestii zmiany nawyków żywieniowych na świecie mamy jeszcze dużo do zrobienia. Mimo że Zachód należy do największych zjadaczy śmieciowego jedzenia, takie kraje jak Indie w szybkim tempie doganiają zachód pod tym względem. Statystyki są alarmujące" - komentuje badania jeden z ich autorów dr Dariush Mozaffarian.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje